قهوه سوماترا
قهوه سوماترا
قهوه سوماترا:
سوماترا
مندلینگ | لینتونگ (Lintong) | گایو (Gayo)
سوماترا غربیترین استان اندونزیست و قهوه آن بهخاطر تعدد تولیدکنندگان و مزرعهداران محلی و نیز شیوه فرآوری دانه قهوه که به نیمهشسته (Semi-Washed) یا خیس-پوستکنی (Wet Hulling) معروف است، شناخته میشود.
در این شیوه که در برزیل نیز رواج دارد، پس از اینکه غلاف قرمز رنگ میوه قهوهی خیسخوردهدرآب بهوسیله دستگاه جدا شد، دانهها که حالا همچنان پوسته لزجی به دورشان است تقریبا یک روز بههمان حال میمانند تا این پوسته زدوده شود. بعد از آن دانهها – معمولا در دستگاه اتوماتیک خشککن – خشک میشوند. دانه قهوه بعد از این مرحله همچنان دارای پوستهای کاغذیست که بهوسیله دستگاه جدا میشود. حاصل، دانه ورمکرده و سفیدرنگ قهوه است که بهتدریج رو به سبزی میگذارد. اسیدیتی پایین و بادی سنگین قهوه اندونزی درست حاصل همین شیوه فرآوری دانه قهوه است.
قهوهی سوماترا به داشتن بادیِ نرم و شیرینی شناخته شده است که متعادل و قویست. طعم و فرآوریِ این نوع قهوه بسته به منطقهای که قهوه در آن تولید شده یا ترکیب قهوههای مناطق مختلف میتواند بسیار متمایز از دیگر انواع باشد. رگههای کاکائو، تنباکو، دود، خاک و سدر را میتوان در فنجان قهوه سوماترا تشخیص داد. بعضی اوقات قهوه سوماترا ترشی بیشتری دارد که به تعادل بادیِ قهوه کمک میکند. رگههایی از طعم میوههای استوایی و بعضی وقتها گریپفروت و لیمو در این ترشی قابلتشخیص هستند.
آنگونه که گفته شد٬ قهوهی این منطقه عموما با استفاده از روشهای سنتی خیس (Wet Process) در مزرعه فرآوری میشود. درنتیجهی فرآوری به این روش که در زبان اندونزیایی به جیلینگ باسا (Giling Basah) نیز معروف است، قهوهی تولید شده در کوهستان گایو طعم تندتر و بادی سبکتری نسبت به قهوههای لینتونگ و مندلینگ دارد که در بخش شرقی سوماترا کشت میشوند.
سوماترا تولیدکنندهی دو نوع از مشهورترین و با کیفیتترین قهوههای دنیاست: مندلینگ و آنکولا (Ankola). قهوه مندلینگ سوماترا در حاشیهی شهر پادنگ، ساحل غربی منطقهی کشت قهوه تولید میشود. ویژگیهای این قهوه ترشی کم، بادی سنگین و شربتی (syrupy) و طعم غلیظ و پیچیدهی آن است. هر دوی این قهوهها که در منطقهی مرکزی-غربی سوماترا کشت میشوند به روش خشک (Dry-Processed) فرآوری شده و به طعم خاص و قویشان مشهورند.
عربیکا وامنا (Arabica Wamena)، کنالیوا بلک پرل پاپوآ (Kenaliwa Black Pearl Papua)، آچه گایو، فلورس باجاوه (Flores Bajawa) و کنالیوا سوپریم باجاوه (Kenaliwa Supreme Bajawa) نام نمونههایی مطرح از قهوه اندونزی هستند که در سالهای اخیر توجه زیادی به خود جلب کردهاند.