طرز تهیه قهوه لاته
طرز تهیه قهوه لاته
طرز تهیه قهوه لاته:
طرز تهیه لاته خیلی سادهس و به راحتی میتونیم توی خونه درستش کنیم. لاته که بهش لته (latte) هم میگن تقریباً معروفترین نوشیدنی گرم بر پایه اسپرسو هستش که از ترکیب اسپرسو، شیر فوم گرفتهشده و فوم شیر تهیه میشه. (توی این مطلب هم از واژه لاته استفاده میکنیم و هم از لته)
لاته ریشه ایتالیایی داره و معمولاً برای زیبایی و تزیین روی اون از تکنیکی استفاده میشه به اسم لته آرت یا ترجمهش هنر شیر قهوه نگاری.
واژه لاته در زبان ایتالیایی به معنی شیر هستش اما همونطور که گفتیم، ترکیب کافه لاته تنها به شیر خلاصه نمیشه، لاته یکی از نوشیدنیهای بر پایه اسپرسو ست، برای اونایی که میخوان از قهوه با شیر لذت ببرن. لاته رو آمریکاییها ابداع کردن و خوب تا پیش از اون، کاپوچینوی ایتالیایی بود که با آداب و رسوم خاص ایتالیاییها توی دنیا پیشتازی میکرد.
طرز تهیه لاته در منزل:
لاته یا کافه لاته ترکیب اسپرسو، شیر و فوم شیره که فومش خیلی کمه و درواقع لایهای بهعنوان فوم شیر نداره.
لاته ای که توی کافیشاپها میبینین به کمک هنر باریستاها تزئین شده و این سبک از تزئین رو اصطلاحاً لته آرت می گن. لاته آرت به کمک تجربه باریستا در ریختن و ترکیب کردن شیر روی اسپرسو به وجود میاد. برای درست کردن لاته یا کافه لاته باید شیر رو فوم گیری کنیم. یعنی یه کاری کنیم که هوا به داخل شیر نفوذ کرده و کف (فوم) شیر ازش جدا بشه.
طرز تهیه لاته با موکاپات و فرنچ پرس:
سادهترین و کاربردیترین وسایل تهیه لاته توی خونه موکاپات (یا قهوه جوش رو گازی) و فرنچ پرس هستن.
مرحله اول: با استفاده از موکاپات اسپرسو رو میگیریم. (یک الی دو شات یا دو فنجون اسپرسو که میشه ۳۰ الی ۶۰ سیسی) قهوه رو کف فنجون سرو میریزیم.
قبلاً راهنمای کامل کار کردن با دستگاه موکاپات رو توی فنجونت شرح دادیم و نوشتیم که بر اساس چه فرآیندی و چطور جریان آب داغ با فشار از ذرات آسیاب شده قهوه، عصاره قهوه رو می گیره که اصطلاحاً بهش اسپرسو میگن
مرحله دوم: با استفاده از فرنچ پرس، شیر و فوم گیری میکنیم. مقدار شیری که لازم داریم ۲٫۵ برابر حجم قهوهس. بهتره از شیر پرچرب استفاده کنیم.
در مورد فرنچ پرس ها، حتماً می دونید که از اونا برای تهیه قهوه فرانسه استفاده میکنیم و کارکرد اصلی شون درواقع تهیه قهوه فرانسه هست؛ اما به کمک پیستونی که دارن، میتونیم با ترکیب هوا و شیر، از شیر فوم بگیریم. این طور که شیر داغ رو داخل فرنچ پرس ریخته و به کمک اهرم صافی فرنچ پرس شیر رو میزنیم تا فوم (کف) ازش جدا بشه.
وقتی فوم گیری شیر و انجام میدیم شیر به دو لایه تفکیک میشه:
لایه زیری که شیر قوام گرفته هست و بهش میگیم شیر فوم گرفتهشده.
لایه بالایی که فوم یا کف شیر هستش.
مرحله سوم: شیر فوم گرفتهشده رو روی اسپرسو ریخته و اجازه میدیم مقدار خیلی کم فوم شیر روی نوشیدنی بریزه.
طرز تهیه قهوه لاته با دستگاه اسپرسو:
دستگاه اسپرسو دو تا کاربرد اصلی داره: یکی عصاره گیری قهوه و تهیه اسپرسو با کیفیت و یکی فوم گیری شیر. دستگاه اسپرسو قسمتی داره به نام نازل بخار (steamer) که بخار آب پر فشار ازش خارج میشه و با قرار دادن نازل بخار داخل شیر میتونیم فوم گیری خیلی خوب و با کیفیتی رو انجام بدیم. در ادامه طرز تهیه لاته با دستگاه اسپرسو رو بررسی میکنیم.
در مرحله اول باید یک الی دو شات (۳۰ الی ۶۰ میلیلیتر) اسپرسو رو تهیه کرده و کف فنجون سرو بریزیم.
بعد از تهیه اسپرسو، به کمک نازل بخار فوم شیر رو میگیریم. اینجوری که شیر سرد رو داخل ظرف مناسب ریخته (ترجیحا پیچر) و نازل بخار رو داخل شیر قرار میدیم. شیر نازل بخار رو تا انتها باز کرده و صبر میکنیم تا شیر کاملا داغ شده و فوم شیر ازش جدا بشه. (بهتره از شیر پرچرب و سرد استفاده کنیم.)
شیر و فوم شیر رو به اسپرسو اضافه میکنیم و لاته مون آمادهس.
اینم بگیم که توی لاته مقدار شیر خیلی بیشتر از فوم شیر هستش و تقریباً لایهای به نام فوم نداریم در واقع مقدار فوم شیر روی قهوه خیلی کمه.